657 sayılı kanuna tabi olarak çalışan memurlar çalışma saatleri ve izin günleri başta olmak üzere işçi sınıfından daha fazla avantaja sahiptirler. Memurların çalışma süreleri, mesai saatleri yönetmelikle belirlenmiş durumdadır. Yine yönetmelikte memurların haftada en fazla çalıştırılabileceği saat sayısı da 40 saat olarak belirlenmiş durumdadır.
Memurların 40 saatten fazla çalıştırılması durumunda çalıştığı her bir saat için fazla mesai ücreti alacağı da ilgili kanunda belirtilmiş olup alacağı fazla mesaiücreti bakanlar kurulunca belirlenmiş ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Fazla mesai durumlarında memur ve amirinin imzasının yer aldığı fazla mesai çizelgesiyle bu durumun belgelenmesi gerekmektedir.
Devlet memurlarının çalışma aralığı kurumlar tarafından çıkarılan yönetmeliklerle farklı olarak belirlenebilmektedir. Bu fark kurumların işleyiş yoğunluğuna göre değişmektedir. Devlet memurlarının çalışma süreleri, öğlen yemek araları bakanlar kurulu tarafından belirlenmektedir. Bazı kurumların çalışma saatleri ise şu şekildedir;
2020 yılında sunulan bir yönetmelik taslağı ile memura esnek çalışma hakkında düzenlemeler mevcuttur. Bu taslakla memur kendi mesaiye başlama ve bitiş saatlerini belirleyebilecek ve bu konudaki düzenlemelerde kurumlar tarafından sağlanacak. Esnek çalışma için gönüllülük esasının arandığı yeni yönetmelik taslağında çalışma zamanı esnek zaman ve çekirdek zaman şeklinde ikiye ayrılacak ve memurlar çekirdek zamanda kurumda olmak zorunda olurken esnek zaman diliminde de diledikleri yerden çalışabilecektir.
Çekirdek zaman diliminde beş saat süreyle memurun kurumda bulunması zorunlu tutulacak kalan sürede öğle tatili süresi çıktıktan sonra esnek zamana dahil edilecek şekilde yönetmelik taslağında planlanmıştır. Bu sistemin kontrolü de kurumların bilişim sistemi üzerinden gerçekleşecek.