Bir seneden fazla aynı iş yerinde çalışan işçilerin en merak ettiği konu kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatı aynı iş yerinde geçirilen sürede verilen emekler karşılığında işçiye her yıl için bir maaş tutarında ödenen ücrettir. Kıdem tazminatı alabilmek için kişinin haksız bir nedene istifa etmemesi gerekmektedir. Bunun dışında en az bir yıl aynı işyerinde çalışmış olması da aranan şartlar arasındadır. Genellikle emeklilik, sözleşmenin feshiyle işten çıkartma ve vefat hallerinde ödenen kıdem tazminatı erkeklerin askerlik görevi nedeniyle sözleşmesini feshetmesi, kadınlarınsa evlendikten sonra bir yıl içerisinde sözleşmelerini feshetmesi haklı sebep sayılacağından gerekli şartlar yerine getirildiği taktirde işverene kıdem tazminatı ödenmek zorundadır.
İş mahkemelerinde en çok dava konusu olan kıdem tazminatını ödememek için pek çok şirket çalışanlarına mobing uygulayarak onları istifaya sürüklemektedir. Böyle durumlarda çalışan ispat ederek iş mahkemesine başvurabilir ve kıdem tazminatına hak kazanır. Kıdem tazminatı ödemesinde çalışanın brüt maaşını aşan ücretler için tavan sınırı konulmuştur.
Kıdem tazminatı hesaplanırken brüt maaşın yanı sıra çalışana düzenli olarak ödenen yol, yemek, v.b paralarında brüt tutarları hesaplamaya dahil edilmektedir. Genel olarak kıdem tazminatının şartlarına bakmak gerekirse;
Kıdem tazminatında bir yıldan fazla fakat ikinci yıla tamamlanmayan çalışma süreleri de çeşitli oranlamalar ise hesaba dâhil edilmektedir. Tazminat ödemelerinde işçi inisiyatifi dışında taksit bulunmuyor tek seferde banka yoluyla ödenmesi gerekmektedir. Özel sektörde kıdem tazminatı olarak adlandırılan bu hak ediş memurlar için emekli ikramiyesi olarak adlandırılmaktadır. Kendi hesabına çalışanlar kıdem tazminatı alamıyor.